jaką (dobrą) zmywarkę kupić

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anjaro
    Classic
    • 2009
    • 33

miejsca bardzo mało

wersja budżetowa prawie nic z wyposażenia dodatkowego

fotel z brakiem regulacji lędźwi.

oświetlenie wewnątrz kabiny marne.

deska jak we wszystkich francuzach jak to określam z wyglądu przypominająca mikrofalówkę ;D

i spalanie też nie zaciekawe 32-37l z 25t na plecach

ale na plus mogę zaznaczyć to ,że światła ma lepsze niż w dafie, jest ciszej w środku, silnik 13l 460kucy nawet daje rade tylko czasem automat głupieje

i fotel kierowcy jest "kapitański"

szyba pochylona pod kątem powoduje ,że lepiej na trasie odpiera powietrze co nie sprawia tak wielkiego szumu wiatru.

a tak identycznie wygląda mój zestaw.

tak tak jeżdże dla norberta jedna z największych firm i to mi właśnie nie pasuje
  • czernobyl
    L&K
    • 2008
    • 1276
    • Octavia III (5E3)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

witajcie,
    szukałem, ale na forumie jest temat nt. pralki
    ja natomiast chyba szukam nowej zmywarki - obecny low-budgetowy siemens w dziwny sposób przecieka - tzn. węże i podłączenia OK, podczas mycia OK, natomiast 2-3h po zakończeniu mycia mam plamę w okolicach lewego frontu (patrząc na zmywarę ustawioną przodem do użytkownika). oglądałem sobie zmywarkę z każdej możliwej strony - sucho wszędzie, źródło jeziorka na podłodze nieznane. dopiero dziś trafiłem na informację, że może coś z regulacją frontowych drzwi może pomóc, więc na pewno jeszcze spróbuję zanim zainwestuję równowartość 4 baków paliwa w nowe 50kg złomu
    -----
    nie wierzę za bardzo, że uda się to naprawić, dlatego zapytuję o jakąś w miarę low-budgetową (~1300 to max absolutny) zmywarkę. siemens/bosch miały być super, ale obecne doświadczenie pokazuje coś innego. amica odpada - mam kolegę który tam pracuje i sam nie poleca. zostaje jak na razie po spojrzeniu do sklepów/ceneo:
    -beko (5 lat gwarancji po rejestracji),
    -samsung (w sumie hgw co to będzie)
    -electrolux (pozytywne doświadczenia znajomych)

jakieś dobre rady, ew. rekomendacje negatywne=czego na pewno nie brać?
    z góry dzięki

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

U mnie zlew pociekl, a tez chcialem zmywarke zrzucic z balkonu :twisted:

Jakby jeszcze raz szukal nowej, to tym razem na 3 szuflady, gdzie gorna jest na sztucce, zamiast tych koszykow.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• czernobyl
        L&K
        • 2008
        • 1276
        • Octavia III (5E3)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        U mnie zlew pociekl, a tez chcialem zmywarke zrzucic z balkonu
        hehe zlew jest oddalony od zmywarki o ok. 1,5m (mam po kolei: zlew-pralka-kuchenka-zmywarka) i 100% to zmywarka oddaje wodę - mokro jest tylko pod nią;
        a zrzut odpada, zwłaszcza że mieszkam na 13.p. chyba byłbym w tv gdybym ją tamtędy zutylizował :diabelski_usmiech

Komentarz

• Wojtas_Poznań
          RS
          • 2010
          • 2822

Zamieszczone przez czernobyl
          zrzut odpada, zwłaszcza że mieszkam na 13.p. chyba byłbym w tv gdybym ją tamtędy zutylizował
          zanim zleci na dół zdążysz wejść do mieszkania i zamknąć drzwi na balkon :lol: nikt się nawet nie kapnie że to Ty zrzuciłeś "coś" z góry :diabelski_usmiech :wink:
          SPOT Poznań:
          .....
          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Andrzej.P
            RS
            • 2011
            • 1516
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie tak dawno byłem bliski wymiany kilkuletniej zmywarki Candy, która przeciekała - nawet serwisant stwierdził, że to korozja.
            Wymontowałem, odstawiłem i szukałem nowej (tu wybór padł na Electroluxa - dobre opinie, funkcjonalność, cena). Jednego dnia się wkurzyłem i odpaliłem tę starą, uprzednio stawiając ją w "misce". Udało mi się zlokalizować miejsce wycieku - przyłącze górnego spryskiwacza. Kupiłem nowe, dodatkowo uszczelniłem silikonem neutralnym i tak już pół roku śmiga
            ~1000zł póki co oszczędzone.
            Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
            FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Andrzej.P
              Jednego dnia się wkurzyłem i odpaliłem tę starą, uprzednio stawiając ją w "misce". Udało mi się zlokalizować miejsce wycieku - przyłącze górnego spryskiwacza. Kupiłem nowe, dodatkowo uszczelniłem silikonem neutralnym i tak już pół roku śmiga
              ~1000zł póki co oszczędzone.
              wczoraj miałem plan sprawdzania skąd cieknie - ale okazuje się, że cała zmywarka jest na amen zabudowana - dookoła jest wszędzie otoczka z czegoś jak guma zgrzana z brzegami. czyli coś bym musiał podrzeć, żeby podejrzeć jakikolwiek element :?

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

czyli coś bym musiał podrzeć, żeby podejrzeć jakikolwiek element
                I tak wywalasz i tak , nic Cię nie będzie kosztować sprawdzenie. Zacznij od sprawdzenia drzwi, w większości są rozbieralne. Z tego co piszesz wyciek pojawia się po zakończeniu mycia czyli jest możliwe że woda podczas mycia dostaje się "w drzwi" a potem sobie powoli wycieka. Jeśli w tym modelu tak jak piszesz jest problem z pasowaniem drzwi możesz bez rozbierania spróbować wymienić samą uszczelkę.

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dzieki za zmotywowanie do poszukania problemu-znalazlem serwisowke, zdjalem front i boki i znalazlem zrodlo problemu-dolna uszczelka drzwi popekala na obu brzegach i tamtedy wydostaje sie woda. wymiana jest w sumie banalna, a sama uszczelka to ok. 110pln.

Biszczu, dzieki, samsung skreslony z listy potencjalnych kandydatow w przyszlosci

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Jeśli już mowa o zmywarkach, to powiem tyle, że w zakresie użytkowania zmywarki stosuję taki trick:
                    - normalnie ładuję kapsułkę do zasobnika
                    - bezpośrednio do zmywarki sypię płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego
                    Efekt jest taki, że naczynia są zajebiście umyte.
                    Kwasek w początkowej fazie mycia idealnie odtłuszcza i czyści powierzchnię, potem kapsułka ma już łatwiej.
                    Kwasek cytrynowy kupuję w kilogramowych opakowaniach- od 12-do 14 złotych/kg - wystarcza na dłuższy czas i wychodzi kilkadziesiąt razy taniej niż kwasek kupowany w saszetkach.

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Biszczu, ale trzeba też pamiętać, żeby co jakiś czas naczynia (zwłaszcza szklanki) przed włożeniem do zmywarki przemyć zmywakiem z płynem do mycia naczyń i usunąć mechanicznie ten nalot, którego ciepły strumień wody nie usunie.

Druga zaleta stosowania kwasku jest taka, że zmywarka "w środku" czyli filtr, pompa, miska wodna jest dużo czystsza.

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

wymiana jest w sumie banalna, a sama uszczelka to ok. 110pln.
                        No i gitara

Komentarz

• Andrzej.P
                          RS
                          • 2011
                          • 1516
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

dzieki za zmotywowanie do poszukania problemu-znalazlem serwisowke, zdjalem front i boki i znalazlem zrodlo problemu-dolna uszczelka drzwi popekala na obu brzegach i tamtedy wydostaje sie woda. wymiana jest w sumie banalna, a sama uszczelka to ok. 110pln.
                          No i pięknie. Zaoszczędzone pieniądze i satysfakcja z naprawy.
                          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14888
                            • Octavia IV (NX3)

czernobyl, i mnie zmywarka electrolux też przeciekała po myciu z lewej strony - patrząc na zmywarkę - popatrz na dolne śmigło, czy nie jest rozklejone. Moje było rozklejone wzdłuż i to był powód podciekania z lewej strony. Po wymianie śmigła - jest oki.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hehe, się trochę zbyt skrótowo sformułowałem z rana.
                              otóż wcale nie kupiłem (jeszcze) tej uszczelki - stwierdziłem, że tam jest uszkodzenie i znalazłem po modelu część do podmiany. ale wewnętrzny zmysł druciarza we mnie kazał sprawdzić, co się stanie, jak zapaćkam w rogach silikonem i bingo! (chwilowy) koszt naprawy=tubka silikonu, a potem się zobaczy.
                              w ogóle sposób zamykania tych zmywarek + kształt uszczelek dolnych = kłopoty. trudno mi to opisać w sposób zrozumiały, ale sposób uszczelnienia brzegów jest fatalny.

Zamieszczone przez ruwado
                              patrząc na zmywarkę - popatrz na dolne śmigło, czy nie jest rozklejone. Moje było rozklejone wzdłuż i to był powód podciekania z lewej strony. Po wymianie śmigła - jest oki.
                              śmigła całe - oglądałem kilka razy. tylko górne obite po jakichś kolizjach ze źle ustawionymi naczyniami :lol:

Komentarz

Pracuję...